Terug naar de blog

De digitale meter (slimme meter)

Een digitale of slimme meter is meetapparaat dat het energieverbruik (elektriciteit maar ook gas) in een woning of bedrijf meet en registreert. In België worden deze meters uitgerold om het energienet efficiënter te beheren en om energiegebruikers te helpen hun verbruik beter te begrijpen en te beheren.

Voordelen van digitale meters zijn onder andere:

  • Nauwkeurigere metingen: Digitale meters zijn nauwkeuriger dan traditionele meters en zorgen voor een betere facturatie.
  • Real-time informatie: Gebruikers kunnen hun energieverbruik in real-time volgen, wat kan helpen bij het verminderen van energiekosten. Er is ondertussen ook een brede waaier aan software en applicaties welke u helpt om uw verbruik verder te optimaliseren. Je kan daarnaast ook alle cruciale informatie direct vanop de digitale meter bekijken, zoals je verbruik tijdens dagtarief en nachttarief maar ook bijvoorbeeld hoeveel kWh je op het net terug levert, met name de injectie.
  • Integratie met hernieuwbare energie: Digitale meters zijn compatibel met zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energie, waardoor het makkelijker wordt om energie terug te leveren aan het net.
  • Betere energie-efficiëntie: Door beter inzicht in het energieverbruik kunnen gebruikers energie-efficiënter worden en het milieu helpen.
  • Energiedelen: Met een digitale meter kan u energiedelen met derden, zoals familie of kennissen, aan een tweede verblijf/woning van uwzelf of met een energiematschappij
  • Injectietarief: Wanneer u bezit over een zonnepanelen installatie kan u overtollige stroom verkopen aan uw elektriciteitsleverancier.
  • Premie voor zonnepanelen: De huidige premie voor zonnepanelen is enkel geldig voor woningen (of bedrijven) welke over een digitale teller beschikken of een aanvraag daartoe indienen. Andere voorwaarden zijn dat de woning aangesloten is op het elektriciteitsnet voor 31/12/2013 en de omvormer een maximaal vermogen heeft van 10kVA. Een andere voorwaarde voor de premie is ook dat de werken worden uitgevoerd door een erkend installateur/aannemer met een RESCert label (zoals NOVA Energy).

Nadelen van digitale meters zijn onder andere:

  • Privacy en openbare data: Er zijn zorgen over de privacy van gegevens die door digitale meters worden verzameld en gedeeld met energieleveranciers.
  • Kosten: De installatie van digitale meters kan kosten met zich meebrengen, hoewel deze vaak worden opgenomen in de energierekening.
  • Technische problemen: Zoals bij elk technologisch apparaat, kunnen er storingen of problemen optreden die de werking van de meter kunnen beïnvloeden.
  • Geen terugdraaiende teller: Bij de oude mechanische/analoge teller (ook wel Ferrarismeter genaamd) draaide de teller terug. Dit kan resulteren in een nulverbruik bij de jaarlijkse opmeting waardoor u niets aan stroom betaald (maar wel nog steeds een prosumententarief op basis van het vermogen van de omvormer). De digitale meter draait niet terug daar deze afname en injectie apart meet en verwerkt.

Hoe een digitale meter aanvragen?

Om een digitale meter aan te vragen in België, neemt u contact op met uw energieleverancier of de distributienetbeheerder in uw regio (bijvoorbeeld Fluvius in Vlaanderen of ORES in Wallonië). Zij kunnen u informeren over de beschikbaarheid en het installatieproces van digitale meters in uw gebied. Houd er rekening mee dat het uitrollen van digitale meters in België geleidelijk gebeurt en het kan zijn dat u nog even moet wachten voordat u er een kunt krijgen.

Zonnepanelen eigenaars zijn een prioritaire groep. Het aanvragen van een digitale meter is ook gratis sinds 1 januari 2023.

Kan ik een digitale meter weigeren?

De uitrol van de digitale meter is over heel Europe verplicht. Het is dus niet mogelijk dit te weigeren. U riskeert een boete bij weigering.