Terug naar de blog

N-type zonnepanelen uitgelegd

N-type zonnecellen komen minder (nu nog) vaak voor dan P-type zonnecellen, maar ze kunnen veel betere efficiëntie leveren in vergelijking met P-type (PERC) zonnecellen. De belangrijkste reden achter hun superieure efficiëntie is de hogere levensduur. Echter, P-type zonnepanelen zijn meer kostenefficiënt dan N-type zonnepanelen. 

Wat zijn N-type of TOPCon zonnepanelen?

N-type zonnepanelen (TOPCon) zijn een type zonnecel die fosfor gebruiken, dat één elektron meer heeft dan silicium, om zo een negatief geladen cel te creëren. Ze bestaan uit een dunne p-type siliciumlaag over een veel dikkere n-type siliciumlaag, met elektrische contacten op beide zijden. De p-zijde is de voorkant die naar de zon gericht is, en deze krijgt een anti-reflectie coating om de hoeveelheid zonlicht die kan worden geabsorbeerd te vergroten.

Het belangrijkste verschil tussen N-type en P-type zonnecellen is het aantal elektronen dat elk bevat. P-type cellen doppen hun silicium wafer meestal met boor (borium), dat één elektron minder heeft dan silicium, waardoor de cel positief geladen wordt. N-type cellen daarentegen, worden gedopeerd met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium, waardoor de cel negatief geladen wordt.

Wat zijn de voordelen van N-type zonnepanelen?

N-type zonnepanelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van P-type zonnepanelen. Een van de belangrijkste voordelen is hun hogere efficiëntie, met N-type zonnepanelen die momenteel een efficiëntie van 25,7% bereiken en het potentieel hebben om te blijven stijgen.

N-type zonnepanelen zijn ook betrouwbaarder. Ze hebben lagere temperatuurcoëfficiënten en beter bestand tegen LID-degradatie, wat leidt tot een algeheel verbeterde stroomproductie. Aangezien gaten minderheidsdragers zijn in bulkgebieden voor N-type zonnepanelen, is er minder kans voor het recombinatie proces om plaats te vinden, waardoor modules hogere efficiënties hebben. N-type zonnepanelen hebben ook een langere levensduur en betere conversie-efficiëntie gedurende hun levensduur, waardoor ze een betere investering zijn.

Alle voordelen op een rijtje:

 1. Betere efficiëntie: N-type zonnepanelen kunnen een hogere efficiëntie bereiken in vergelijking met P-type panelen tot 25,7% zoals reeds vermeld.
 2. Betere prestaties bij hoge temperaturen/temperatuurcoëfficiënt: N-type panelen hebben lagere temperatuurcoëfficiënten, wat betekent dat ze beter presteren onder hoge temperaturen. Deze eigenschap is vooral nuttig bij warm en zonnige weer in de zomer, aangezien de efficiëntie van zonnepanelen afneemt door hitte.
 3. Minder Licht Geïnduceerde Degradatie (LID): N-type panelen lijden minder aan LID, een fenomeen waarbij zonnecellen efficiëntie verliezen na blootstelling aan zonlicht na verloop van tijd (jaren). Dit betekent dat N-type panelen hun efficiëntie beter behouden.
 4. Langere levensduur: De materialen en methoden die gebruikt worden in N-type zonnecellen kunnen resulteren in een langere levensduur in vergelijking met de ‘normale’ P-type panelen.
 5. Betere prestaties bij weinig/diffuus licht: N-type cellen presteren vaak beter bij weinig licht dan P-type cellen, waardoor ze effectiever zijn tijdens de ochtenden, avonden of bewolkte dagen.
 6. Lagere recombinatie snelheid: Recombinatie is een proces dat de efficiëntie van een zonnepaneel kan verminderen. N-type cellen hebben een lagere recombinatie snelheid, wat kan bijdragen aan hun hogere algehele efficiëntie.

Wat is de efficiëntie van N-type zonnepanelen?

N-type zonnepanelen hebben momenteel een efficiëntie bereikt van 25,7% en hebben het potentieel om te blijven stijgen. Dit komt omdat gaten minderheidsdragers zijn in bulkregio’s voor N-type zonnepanelen, wat resulteert in minder ruimte voor het recombinatieproces om plaats te vinden, waardoor modules hogere efficiënties vertonen. Aan de andere kant kan standaard apparatuur een P-type zonnecel tot 19% efficiënt maken, wat betekent dat de meeste zonnemodules vandaag de dag 15% tot 17% efficiënt zijn. De efficiëntie van N-type zonnepanelen is een van de belangrijkste redenen waarom ze aan populariteit winnen in de zonne-industrie.

Wat zijn de belangrijkste merken van B-type zonnepanelen?

Er zijn verschillende merken die N-type zonnepanelen produceren. Enkele van de toonaangevende bedrijven die N-type zonnepanelen produceren zijn:

 • Jinko
 • JA Solar
 • Jollywood
 • Tongwei
 • Risen
 • Trina Solar